Révkomárom (Komárno), a Vág és Duna torkolatánál fekvő város a Dunamenti régió központja. A mai Szlovákia legrégebbi folyamatosan lakott települései közé tartozik, és ennek köszönhetően gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet.

Untitled_Panorama2

TÖRTÉNELEM

A mai város területe már a késő bronzkorban lakott volt, mégis a legtöbb nyomot a kelták, majd az őket követő rómaiak hagyták a vidéken, akik kiépítették az Izsán található egykori római katonai tábort, mely a Limes Romanus részét képezte. A város területét később az avarok, majd a szlávok lakták. Az első városi jogokat Révkomárom IV. Béla uralkodása alatt kapta 1265-ben, ami gyors fejlődést vont maga után. A város további kiépülését a török térhódítás idézte elő. Révkomárom a birodalom határvonalán álló erőddé vált, és elkezdődött azon katonai védművek felállítása, amelyek a város későbbi védelmi rendszerének alapját képezték. A törökök kiűzése után Komárom előnyös, a vízi és szárazföldi útvonalak kereszteződésén lévő elhelyezkedésének köszönhetően a Magyar Királyság fontos városává vált. 1745-ben Mária Terézia szabad királyi városi jogokat adományozott a városnak. Révkomáromban nemesi paloták, kolostorok és templomok épültek. Az építkezési láz azonban az 1763-as, majd a két évtizeddel későbbi 1783-as nagy földrengések következtében megtorpant. A károk ellenére a város megőrizte központi státuszát. A várost ért újabb csapás az erődben kiütött tűzvész volt az 1848/49-es szabadságharc ideje alatt, amely a város nagy részét is elpusztította.

Napjainkban a mintegy 37 ezer lakosú város gazdag kulturális és társadalmi életet él. A látogatók a különböző történelmi színhelyeken betekintést nyerhetnek a letűnt korokba, a Duna holtága a vízi sportok kedvelőit csábítja, az egész évben nyitva tartó termálfürdő pedig pihenést és felfrissülést kínál.

DJI_0155

KULTURÁLIS EMLÉKEK

Klapka György-tér

Révkomáromi látogatásukat bátran kezdhetik a város központjában található Klapka György-téren. A mai tér egy egykori tó helyén áll, amely a középkori városfalakat védő vizesárokból maradt hátra. A kiszáradt tó helyén vásárhely jött létre. A vásártér északi oldalán már a 17. században a városi tanács üléseinek helyet adó épület állt. Ezen épület helyét napjainkban a neoreneszánsz Városháza foglalja el. A háromemeletes és kéttraktusos, téglalap alaprajzú épület homlokzatát a torony uralja. A Városháza eredetileg barokk stílusban épült, és mai fomáját több átépítés után nyerte el. Napjainkban a városi hivatal székhelye.

A főtér másik jellegzetes épülete a 17. század végéről származó Zichy palota. A történelmi épület több évszázadon keresztül fontos szerepet játszott a város életében. Története során színházként, lakóházként, zsinagógaként, postaként és pinceként is működött. A jelenkorban a Dunamenti Múzeum székhelye, és Révkomárom, valamint környéke gazdag történelmét és jelentős személyiségeinek életét dokumentáló kiállításnak ad otthont.

dôstojnícky pavilón

A város összetéveszthetetlen épülete a Tiszti Pavilon. A szabálytalan alaprajzú, kétemeletes és négy szárnyból álló objektum belső udvarral rendelkezik. A pavilon a révkomáromi erőd katonai létesítményei közé tartozott, és a császári és királyi sereg tiszti lakásainak nyújtott fedelet. A földszinten nagy tiszti kaszinó helyezkedett el. Az épület homlokzatán a VIRIBUS UNITIS („Egységben az erő“) felirat látható, amely I. Ferenc József jelmondata volt. A Tiszti Pavilon helyiségeit napjainkban a Selye János Egyetem, ill. a révkomáromi Városi Hivatal használja. A pavilon udvarán szabadtéri színpad áll, amely a nyári hónapokban különböző koncerteknek és egyéb rendezvényeknek ad otthont.

9X8A3150 – kópia – kópia

Európa-udvar

Révkomáromi látogatása során semmiképp ne hagyja ki az Európa-udvart. A tér a révkomáromi Európa Műhely építészeinek egyedülálló alkotása. Több mint negyven, egy az egyhez méretarányú épület jelképezi Európa egyes területeinek jellegzetes építészetét és építkezési stílusát. Az udvart a város történelmi központjával öt kapu köti össze, melyek közül mindegyik egy-egy magyar uralkodó nevét viseli. A színpompás épületek mellett az udvarban megcsodálhatja Európa védőszentjeinek szobrait, vagy megpihenhet a Millenium-szökőkút melletti padok egyikén.

Pevnosť

Komáromi erőd

A város legkiterjedtebb történelmi emléke a nemzeti kulturális műemlékként nyilvántartott erőd. Ez az egyedülálló, védelmi célokat szolgáló objektum bástyák és erődfalak rendszere, amely Révkomárom város területén, ill. a Duna és Vág folyók szemközti partjain áll, és a központi erőddel együtt Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű erődrendszerét alkotja.
A legrégebbi rész, az ún. Öregvár, a 16. században épült az egykori középkori vár helyén. A 17. században az ún. Újvárral bővült ki. A két erőteljes földrengés után, melyek a 18. században jelentősen megkárosították, az erőd elveszítette katonai jellegét. I. Napóleon francia császár katonai győzelmei hatására azonban a 19. század elején felújították és kibővítették, így az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb erődrendszerévé vált, amely szükség esetén akár 200 000 főnyi hadsereg elszállásolását is biztosítani tudta.
Az erőd a Monarchia felbomlása után is megőrizte katonai jellegét. Napjainkban Révkomárom Város tulajdonát képezi, és kapui egész évben nyitva állnak a nagyközönség előtt. Látogatás előtt kérjük tanulmányozza át a Látogatási Rendet, ill. érdeklődjön a nyitvatartás felől.

DJI_0046

Római kőtár

A kiállítás a VI. Bástya déli részében található, mely a 19. században épült különleges komáromi erődrendszer része. A múzeum 1993-ban nyitotta meg a római kor kőemlékeit bemutató tárlatát. A múzeum római kőtárában (lapidárium) különböző sírkövek, sírkőtöredékek, oltárkövek, szarkofágok és egyéb kőemlékek tekinthetők meg, melyek zömében a Révkomárom közelében felépített római kori határerődökből, Brigetioból (Szőny) és Kelemantiából (Izsa-Leányvár) származnak. A kiállítás a nyilvánosság számára július és augusztus hónapokban érhető el. Szeptembertől júniusig a múzeum csak előre bejelentett turistacsoportok számára tekinthető meg.

vodarenska veža new

Víztorony

Történelmi szempontból a komáromi vízvezetékrendszer a pozsonyi és a trencséni után egyike a legrégebbieknek. A Víztorony a maga nemében a legöregebb Nyugat-Szlovákia területén. Eredetileg egész Komáromot, valamint a ma Magyarországon található Új Szőny városrészt látta el ivóvízzel. A terveket Zarka Elemér, királyi építészmérnök készítette el 1901-ben, és a tornyot 1902-ben adták át rendeltetésének. A romantikus stílusban épült torony 28 méter magas, és a tartály űrtartalma 500 köbméter. A vezetékrendszerben megnövekedett nyomásviszonyok miatt a torony ma használaton kívül van, de továbbra is működőképes állapotban tartják. A torony Révkomárom város egyik jellegzetes épülete.

duna

Erzsébet-híd

Révkomárom első, ún. Hajóhídja 1586-ban épült, és 79 hajó tartotta. Ezt a hidat 1892-ben a szilárd pilléreken álló Erzsébet-híddal helyettesítették, amely nevét a közkedvelt Sissi királynéról kapta. A híd több mint 100 éve köti össze a két várost, a szlovákiai Révkomáromot és a magyarországi Komáromot, amelyek a múltban egy egységet alkottak, és szétválásuk az 1. csehszlovák köztársaság megalakulásával következett be. Hozzávetőleg a híd közepén található a Szlovákiát és Magyarországot elválasztó határvonal. Ha a hídon gyalogosan kel át, a híd közepén így fél lábbal Szlovákiában, fél lábbal pedig Magyarországon találhatja magát.

Termálne kúpalisko Komárno

Kikapcsolódás termálvízben

Komáromi Termálfürdő

A város bebarangolása után termálvizes medencéivel kiváló kikapcsolódási lehetőséget biztosít a révkomáromi fürdő, amely az Újvártól nem messze, közvetlenül a város központjában fekszik. A fürdő termálvize összetételében a bártfai gyógyfürdő vizéhez hasonlítható. A fürdőhely 7 különböző medencével várja a látogatókat. A nyári szezonban a látogatók a kültéri medencéket és a különféle vizes attrakciókat élvezhetik. A szabadban található, mobiltetővel rendelkező medence egész évben használható, hiszen igény szerint bármikor befedhető. Ideális azon vendégek számára, akik egyszerre szeretnék élvezni a meleg termálvíz és a friss levegő keltette érzést, akár a téli hónapokban is. A téli időszakban továbbá egy pihentető beltéri termálvizes ülőmedence is a látogatók rendelkezésére áll.

AJÁNLÓ

Amennyiben a Dunamente további rejtett zugait is meg szeretné ismerni, töltse le a GUIDE@HAND Podunajsko-Dunamente okostelefonos alkalmazást, és fedezze fel a régió varázsát. Az alkalmazás Google Play-ben és IOS AppStore-ban is elérhető. További információk itt olvashatók.

Rímsky kastel v Iži - Kelemantia 01

Izsa

A római történelem kedvelőinek feltétlenül ajánljuk Kelemantia római kori katonai tábor meglátogatását, amely Révkomáromtól 7 km-re keletre, Izsa (Iža) község határában található. A rómaiak legnagyobb hatalmuk idején a távoli észak területeit is beolvasztották birodalmukba, és átlépték a Duna vonalát. Egykori jelenlétük bizonyítéka Kelemantia katonai tábor, amely Marcus Aurelius császár uralkodása alatt épült. A tábor a mintegy 6000 km hosszú Limes Romanus határvédelmi rendszer részét képezte. A határt a táborokban elszállásolt legionáriusok védték. A tábor több mint 3 hektárnyi területet foglalt el, és kettős árok, földsánc, valamint fából épült palánk vette körül. 2021 óta a tábor felkerült az UNESCO Természeti és Kulturális Világörökségének jegyzékére.

A községben található a Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum római kori, ill. néprajzi tárlattal. A múzeum részét képezi egy kézműves műhely, ahol bemutatják, hogyan éltek és alkottak a rómaiak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izsai látogatásuk során ejtsék útba a Török-hidat. Ezt a kicsi, két boltívvel rendelkező hidat a Dunaparton találhatjuk nem messze a benzinkúttól. A monda szerint a török korból származik, ezért a helyiek „Török-hídnak“ is nevezik.
Ha útja során megszomjazna, kóstolja meg az artézi kút kristálytiszta vizét, amely a falu közepén, a Párkány felé vezető főút mentén áll. A kút vize 220 méteres mélységből tör elő.
Érdekesség

Izsán három templom is található – a Szt. Mihály katolikus templom, az evangélikus és a református templom.

Itt mindent megtalálsz Komáromról és környékéről