Keresztül-
kasul
a megyében

Fedezze fel a nyitrai régió gazdag
történelmi és természeti örökségét.

Keresztül-
kasul
a megyében

Fedezze fel a nyitrai régió gazdag
történelmi és természeti örökségét.

Keresztül-
kasul
a megyében

Fedezze fel a nyitrai régió gazdag
történelmi és természeti örökségét.

Keresztül-
kasul
a megyében

Fedezze fel a nyitrai régió gazdag
történelmi és természeti örökségét.

Keresztül-
kasul
a megyében

Fedezze fel a nyitrai régió gazdag
történelmi és természeti örökségét.

Kirándulóhelyek

Zoborský kláštor

Történelem Zobori Kolostor

A helyszínhez kötődnek a mai Szlovákia területének legértékesebb és legősibb írásos emlékei – a Zobori Oklevelek 1111-ből és 1113-ból. Egy mobilapplikációnak és a 3D technológiát alkalmazó virtuális realitásnak köszönhetően megtekintheti a Zobori Kolostor egykori arculatát.

Hrad_02

Történelem Lévai Vár

Az egykori gótikus vár romja Léva város jellegzetes látnivalója. A kővár a 13. század végéről származik, amelyet stratégiailag jól védhető helyen, a Selmeci-hegység utolsó nyúlványának tövében építettek fel. A vár mindmáig fennmaradt részében, a Kapitány-házban székel a Barsi Múzeum. Az épületben kiállítóterek és koncertterem is található.

Hradisko Valy Bojná

Történelem Valy erőd, Nyitrabajna (Bojná)

A Valy erőd egy szláv település szabadtéri rekonstrukciója. A település a 9. században jelentős, erődítménnyel körülvett hatalmi központ volt, amely a Nyitra- és Vágmente közti kereskedelmi útvonalon feküdt. Lakosai még Szt. Cirill és Metód érkezése előtt felvették a kereszténységet. Az erődben megtekinthetik a korabeli szláv hajlékok, valamint a település körüli egykori védősánc rekonstrukcióját.

Nitriansky hrad

Történelem Nyitrai vár

A vár az egykori szláv erődítmény, a nyitrai fejedelmek és a nagymorva uralkodók székhelyének helyén áll. Napjainkban a nyitrai püspökség székhelye. Lépjen be a varázslatos Szt. Emmerám Székesegyházba, a kazamatákba, a Vazul-toronyba vagy fedezze fel az Egyházmegyei Múzeum kincseit.

Rotunda sv. Juraja

Történelem Szent György Rotunda, Nyitrasárfő (Nitrianska Blatnica)

Csak a 70-es évek régészeti kutatásai derítettek fényt arra, hogy a rotunda története egészen a 9. századra nyúlik vissza, és nem a 16. században épült, mint ahogy azt addig tévesen feltételezték. A rotundát minden szombaton idegenvezetéssel is meg lehet tekinteni.

Hrad Gýmeš

Történelem A gímesi vár

A hagyomány szerint a várba érkező vendégeket ún. lapáttánccal fogadták. A vendég négy lapátütést kapott, majd ezek után írták őt be a vendégkönyvbe. Látogasson el Gímes várába, és tapasztalja meg, igaza van-e a mondának. A várhoz vezető turistaösvények Gímeskosztolányból (Kostoľany pod Tribečom), illetve Gímes-Remitázs (Jelenec-Remitáž) szabadidőközpontból indulnak. A várhoz számos kerékpárút is vezet.

Rímsky tábor Kelemantia v Iži

Történelem Kelemantia római tábor Izsán

A Kelemantia római katonai erődöt a 2. században építették ki, amely a Római Birodalmat a barbárok betörésétől védelmező Limes Romanus határvonal részét képezte. A tábor alapterülete több mint 3 ha volt, és kettős árok, földsánc valamint fából készült palánk védte. A terület ma szabadtéri múzeumként működik, ahol korabeli és rekonstruált épületrészeket tekinthetnek meg a látogatók.

Lodný mlyn Kolárovo

Történelem Gútai vízimalom

A konstrukció az eredeti dunaradványi vízimalom másolata, amely 1945-ben rejtélyes körülmények között a tűz martalékává vált. Az objektum napjainkban a molnármesterséget bemutató múzeumként működik. A malmot egy egyedülálló fahídon keresztül lehet megközelíteni. A teljes faszerkezetű híd 86 m hosszú és a leghosszabb, tetőszerkezettel rendelkező fahidak közé tartozik Európában.

Topoľčiansky hrad

Történelem Tapolcsányi vár – Kővárhely község

A romantikus várrom az Inóc hegység (Považský Inovec) sziklás kiszögellésén magasodik, és a vártoronyból pazar kilátást nyújt a Nyitramente térségére, a Tribecs (Tríbeč), Vtácsnyik (Vtáčnik) és Inóc hegységek csúcsaira. A négyszögletű torony belső terében kiállítás mutatja be a vár történelmét. A várhoz vezető turistaút kényelmes sétaútvonal minden korosztály számára.

Oponický hrad

Történelem Apponyi vár

Appony várát is a 13. században építették a Nyitra folyó völgyének védelme céljából. A vár azon kevés erődítmények egyike, amely sikeresen állt ellen a török támadásainak. A várat erdőség veszi körül, és a romok közül nyíló pompás kilátás miatt napjainkban kedvelt turistacélpontnak számít. A várhoz vezető út nem túl igényes, minden korosztály számára játszva teljesíthető. A turistajelzés közvetlenül Appony községből indul.

Vadaš Thermal Resort Štúrovo

Fürdőhelyek Vadaš Thermal Resort Párkány (Štúrovo)

Szlovákia legnagyobb termálfürdője az évente legtöbb napsütéses napot számláló városban élmények ezreit kínálja egész évben. A rezort területén mintegy 10 000 m2-nyi vízfelületen nyolc kültéri és öt beltéri termálvizes medence található.

Zámok Topolčianky

Történelem Kistapolcsányi kastély

A múltban a Habsburg dinasztia nyári lakja volt, az első világháború után elnöki nyári rezidenciaként szolgált. Az épület klasszicista szárnyában ma múzeum működik. A látogatók megcsodálhatják a több mint 14 ezer kötetet tartalmazó gazdag könyvtárat, a korabeli belső tereket, értékes berendezési tárgyakat, festményeket, valamint a kerámia- és porcelángyűjteményt.

Termálne kúpalisko Podhájska

Fürdőhelyek Szencsei Termálfürdő

A 12 hektáros létesítményt több komplexum alkotja. A nyári szezonban 8 vízi attrakciókkal rendelkező medence, valamint csúszdák és sportpályák üzemelnek. Az egész évben nyitva tartó wellness központ, valamint a relaxációs- és gyógykomplexum az egész éves fürdőzési lehetőség mellett szaunákkal, masszázzsal és török fürdővel várja a vendégeket.

Poľný Kesov

Fürdőhelyek Thermal Park Nitrava Mezőkeszi

A nyári időszakban kiterjedt aquapark áll a látogatók rendelkezésére, ahol kicsi és nagy egyaránt élvezetre lel. A gyerekeket a vízivár és a lusta folyó változatos attrakciói szórakoztatják. Nagy vonzerővel bír a magas ásványianyag-tartalommal rendelkező sós vizes pihenőmedence, amely jótékony hatást fejt ki bőrbetegségek és csontritkulás esetén, valamint támogatja az érrendszer, az ízületek, porcok és kötőszövetek egészséges működését.

Múzeum skalné obydlia Brhlovce

Szőlőültetvények Brhlovce Pincészet

A Brhlovce Pincészet kézműves családi borászat, amely az egyedülálló borfői (Brhlovce) barlanglakásokban található. A kézműves bor a modern és hideg nagyipari termelés ellentettje – egyedül a borász képességeinek és tapasztalatának eredménye.

Zubria obora

Természet Bölénypark

A Kistapolcsányhoz (Topoľčianky) közeli tölgyerdőkben egyedülálló lehetőség kínálkozik az európai bölény megfigyelésére. Ez az állat a legnagyobb európai emlős, az amerikai bölény közeli rokona. A bölény valaha az európai erdők szokványos lakója volt, és hazánk területén még a 19. században is előfordult.

Arborétum Mlyňany

Természet Malonyai arborétum

Az arborétum területe öt tematikus egységre és a faiskolára tagolódik, ahol helyileg termesztett növényeket árusítanak. Az arborétum egyes részei a hazai növényvilágot, ill. különböző virágfajtákat és egy rozáriumot is bemutatnak.

Ranč pod Babicou

Természet Ranch a Babica alatt (Ranč pod Babicou)

A ranch kellemes környezetben fekszik, a Nyitrabajnához (Bojná) közeli erdőkkel körülvéve. Legnagyobb attrakciója a miniállatkert, amelyben 6 kontinens több mint 120 állatfaját tekinthetik meg.

Národný žrebčín Topoľčianky (5)

Természet Kistapolcsányi Nemzeti Méntelep

A komplexum részét képezi a hippológiai kiálllítás, melynek kiállítási darabjai nemcsak a laikus látogatók, hanem a szakmai közönség érdeklődését is méltán felkeltik. Szlovákia határain túl a méntelep elsősorban klasszikus lipicai lovasiskolájának és a négyes formációjú díjlovaglásának köszönhetően vált ismertté.

Történelem A Szt. Cirill és Metód Európai Kulturális Út

Olvass tovább

Élménytippek

Partnerek