Nyitrasárfő (Nitrianska Blatnica) község a nagytapolcsányi járásban, a Inóc hegység (Považský Inovec) vonalának részét képező Kékellői-hegység déli lábánál fekszik. A régészeti kutatások alapján bizonyos, hogy a Blatnica, Radošina, Hlavinka és további patakok felső folyása mentén telepedtek le a vidék első lakói – a vándorló szláv törzsek nemzetségei. A nyitrasárfői telepesek nyomát a Ďurko lelőhelyen (Loco Durco) sikerült régészetileg is bebizonyítani.

Rotunda sv. Juraja

A területen az egykor igen jelentős, a Nyitrai Fejedelemséget és a Vágvölgyet, ill. Morvaországot összekötő útvonal vezetett át. Ebből az útból egy mellékág vezetett a Marhát csúcsig a Pusztának (Púšť) nevezett réten keresztül.

A település jelentős kulturális műemléke a kastély. Az eredetileg középkori épület reneszánsz stílusú átépítése 1578-ban fejeződött be. A 17. és 18. században az épület barokk elemekkel bővült. A község természeti érdekességei közé tartozik a kastély részét képező angol park, amelyet a 18. és 19. század fordulóján hoztak létre.

A nagymorva korszak emléke
A községtől északra fekvő erdőségben található a nemzeti kulturális örökségként nyilvántartott Szent György Rotunda. A rotunda 5 km-re található a településtől. Építését 790 és 870 közé datálják.

A rotunda Szlovákia, és egyben Közép-Európa legrégebbi, ma is álló szakrális épülete. A rotunda hasonmás párja a közelben fekvő Kostolec településen állt. Mindkettőt a helyi uralkodó réteg által épített, palánkkal kerített udvarházak vették körül. Az egykori település megszűnte után a 13. században a rotundából csupán romok maradtak fenn. Ezek kijavítására és újjáépítésére 300 évvel később, 1530-ban került sor. A 16. század végén a rotundához kegyhelyet építettek. A településen mai napig élő hagyomány a szent György-napi zarándoklat, amely minden évben április 24-én kerül megrendezésre.

Nitrianska Blatnica

A régészeti ásatások a rotunda közelében mintegy 150 sírhelyre bukkantak, néhányban ezüst ékszerleletekkel. Számos tárgyi lelet a vasérc bányászatára és feldolgozására utal. 2009 és 2016 között a rotunda és a kegyhely komplex restaurálására került sor, amely újabb jelentős felfedezéseket vont maga után – a szakemberek a délnyugati falon egy egykori ablak, ill. több falfreskó fragmenseinek nyomára bukkantak.

Élménytipp
Nyitrasárfő község remek kiindulópontot szolgáltat gyalogtúrázók számára. A helyi kultúrháztól zölddel jelölt turistaútvonal vezet a hegyek közé.

Nyitrasárfő – Jurko kereszteződés – Piac rét (Trhovičná lúka) és Gajda nyereg – Marhát kilátó – Marhát nyereg – Szent György Rotunda – Jurko kereszteződés – Nyitrasárfő