Látogasson el a fekete eper birodalmába és fedezze fel Bátot (szlovákul Bátovce), a „Királynők Városát“. A Lévától északkeletre, a Selmecbánya felé vezető főúton fekvő festői település a múltban szabad királyi város volt.

Batovce_05_web

Fedezze fel a „királynők városát“, Bátot, a Léva-Selmecbánya-Gyűgy háromszög közepén található festői települést, amely a múltban királyi város volt. Látogasson el a fekete eper birodalmába, ahol ez a különleges fafajta a legnagyobb számban található egész Közép-Európában.

Bát (Bátovce), amely (nemcsak) a királynők városa, a gyönyörű természettel övezett Báti-völgy közepén, a Szikince és az Almás patak összefolyásánál található. Ma 1165 lakos lakja, a település azonban a múltban királyi városi jogokkal bírt.
Tudta, hogy a Szikince patak fölött egy barokk kőhíd emelkedik? A hidat 1780-ban építették, és a mai napig szolgálja a közúti forgalmat.

Batovce_06

Miért a királynők városa?

Az első írásos emlék Bátról a bakonybéli apátság hamis alapítólevelében található, amellyel Szent István király a piaci vámszedés jogát adományozta a Szent Mauríciusz Apátságnak. Az említett évből származó alapítólevél ugyan hamis, de a báti vám joga a középkorban valóban az apátságot illette. Bát község említése szó szerint „tributa de Foro Regine“, ami azt jelenti, hogy a település a kora középkorban kereskedelmi központ volt, és a királynő tulajdonában állt.

SQ1A6846a

Termelői piacok

Bakabányához (szlovákul Pukanec) hasonlóan Bátot is németajkú bányamérnökök és bányászok lakták a 13. században. Bát községben azonban nem dolgoztak, hanem üzleteltek a helyi piacon, amely rendkívül hosszú múltra tekinthet vissza. Éppen a helyi vásárnak köszönhetően viselheti Bát az őt megillető „királynők városa“ címet. A település a kora középkorban vásárhelyéről volt ismert, és a királynő tulajdonához tartozott. A báti vásár azonban nem pusztán történelmi emlék. A településen a mai napig rendszeres termelői piac, valamint a híres Báti Vásár is megrendezésre kerül, amelyet évente mintegy 5000 vendég látogat meg.

Batovce_08

Vallási és történelmi emlékhelyek

Már néhány kilométeres távolságból kiemelkedik a tájból a Szent Mártonnak szentelt római katolikus templom. Az eredetileg román stílusú épület a 13. századból származik, és a mai napig fennmaradt román hajója méretei alapján a legnagyobbak közé tartozik a mai Szlovákia területén. Mindez jól jelzi Bát település jelentőségét az eredeti templom építésének korában. Az oltárok és falfreskók szépségét az egyébként nem elsősorban a történelemért és az építészetért rajongó látogató is értékelni fogja.

Batovce_03_web

A németajkú lakosok a közeli Bakabányához (Pukanec) hasonlóan Bát településére is magukkal hozták az evangélikus vallást. Bát ennek köszönhetően két jellegzetes templommal is büszkélkedhet. Az 1873-ból származó evangélikus templom Szlovákia nemzeti kulturális műemléke. Habár a templom kívülről is monumentális érzetet kelt, mindez mégis eltörpül a templom belsejében feltáruló látvánnyal szemben. A szabályos és tiszta vonalak, valamint a hatalmas tér sejtetni engedik a kiváló akusztikai adottságokat, amelyek nem csupán az istentiszteleteken, hanem a különféle koncertek alkalmával is megmutatkoznak.

Batovce_14_web

Kúria

Az eredeti nemesi kúria gazdag és változatos múlttal rendelkezik. A rendelkezésre áló információk alapján kocsmaként is üzemelt, az emeletén bálteremmel, pincéje pedig a helyi fogdaként működött. A rekonstruált terekben ma házasságkötő terem van, az emeleten pedig egy kis községi múzeum kapott helyet, amely a település egykori életét mutatja be. Az ide látogató megtekintheti egy parasztszoba berendezési tárgyait, az egykori gazdálkodáshoz szükséges eszközöket, történelmi fotókat, valamint egyéb írásos dokumentumokat. A kiállítás szórakoztató eleme a szocializmus különleges tárgyainak gyűjteménye, amelyekre jónéhányunk a saját háztartásából is emlékezhet.

Batovce_19

Volna kedve egy kiránduláshoz a természetbe?

Bát főteréről 5 kilométeres tanösvény vezet „a királynők városa körül“, amely a helyi természeti látványosságokat mutatja be. A tanösvény teljes hossza 5,3 km. A túravonal nehézségi foka könnyű, bejárása hozzávetőleg 4 óráig tart. A tanösvény zöld turistajelzéssel van ellátva, és a település főterén kezdődik, ahol az első információs tábla is található. Az első állomás, ahol a látogató néhány kellemes pillanatot tölthet el, a Lipovina víztározó. A vízparton tűzrakóhely található, a horgászok pedig kihasználhatják az alkalmat egy kis pontyhorgászatra.

A tanösvény azonban továbbhalad, és a víztározó túlpartján a túrázó erdei ösvényre bukkanhat, amely a hagyományos borospincékhez vezet. A legtöbb épület üdülőként elsősorban szabadidős célokat szolgál, néhány helyi lakos azonban a mai napig szőlő feldolgozására és bor tárolására használja őket. A pincéktől szép kilátás nyílik a település jellegzetes épületeire.
A nem különösebben megerőltető, kisgyermekes családok számára is bejárható túra mellett a vendég számos érdekes információ birtokába is juthat. A tanösvény bármely évszakban látogatható.

SQ1A6808a

Tip na zážitok

Bátot meglátogatva semmiképp se hagyja ki a hagyományos termelői vásárt. A vásár több mint egy éve rendszeresen megrendezésre kerül, szervezője pedig a Bars-Hont Polgári Társulás, a Hont-Barsi Gazdakör és Bát község. A vásár minden résztvevőjének szilárd meggyőződése, hogy a kezdeményezésnek határozott küldetése van: valódi értelme van visszatérni a gazdálkodáshoz, az önellátáshoz, a helyi termékekhez és a helyi gazdaság ápolásához. A termelői piac minden szombaton 7:30 és 12:00 óra között kerül megrendezésre a Bát főterén található gazdasági udvarban. A vásárban találhatunk visszatérő vendégeket, de minden alkalommal ellátogatnak új résztvevők is. A Hont-Bars Gazdakör és a Bars-Hont Polgári Társulás egyaránt arra törekszenek, hogy a kínálatban valóban csakis helyi alapanyagokból előállított termékek szerepeljenek.

A piacról bővebb információ itt olvasható