A Tribecs és Inóc hegységek lábánál fekvő település tele van látnivalókkal kicsik és nagyok számára egyaránt. A kedvező földrajzi fekvés, valamint egyedi kulturális és természeti gazdagsága révén Kistapolcsány (Topoľčianky) a hazai és külföldi látogatók egyre kedveltebb úticéljává válik.

Zámok Topolčianky

Mi tekinthető meg?

Nemzeti Méntelep
A kistapolcsányi Nemzeti Méntelep állami vállalat napjainkban a világ legjelentősebb méntelepei közé tartozik. Joggal sorolhatjuk a nemzeti kulturális örökségek sorába. A lótenyésztésre szakosodott intézmény építeszeti és urbanisztikai megoldásaival, az egyedi történelmi épületek és a környező természeti táj érzékeny összehangolásával rámutat a korabeli tervezők és építészek kiemelkedő tehetségére és magas fokú szaktudására.

Kistapolcsányi kastély
Az épület hosszú ideje a település jelképe és büszkesége. A klasszicista stílusú kastély a csehszlovák elnökök egykori nyári rezidenciájaként szolgált. Helyiségei kibérelhetők kongresszusok, továbbképzések, szemináriumok, szimpóziumok, gazdasági találkozók és bemutatók szervezéséhez. A kastély három reneszánsz szárnya napjainkban hotelként üzemel. Az épületben jelentős könyvtár található több mint 14 000 kötettel. A kastélyt nagy kiterjedésű angol park veszi körül, amely Szlovákia legjelentősebb tájépítészeti emlékei közé tartozik. Kialakítása angol stílusú, melynek alapkövetelménye a park lehető legnagyobb mértékű hozzáigazítása a szabad természethez. A tágas füves területeket facsoportok, vízfelületek, apró építészeti elemek teszik teljessé, melyek végső soron egybefolynak a parkot körülvevő természetes környezettel.

Národný žrebčín Topoľčianky (5)

Hippológiai múzeum
A kistapolcsányi hippológiai múzeum egész Szlovákiában egyedülálló a maga nemében. A múzeum látogatói a fotodokumentációs anyag segítségével megismerkedhetnek a méntelep eredeti és újabb objektumaival, a jelentős személyiségekkel, akik a legtöbbet tették a hazai lótenyésztés fejlődéséért, valamint a telep sportsikereivel. A fiatalabb vendégeket a lószerszámok, nyergek, hámok, a kovácsműhely kellékei és további 2000 kiállítási tárgy ejtheti ámulatba. Az udvaron lovaskocsik és hintók kiállítása tekinthető meg.

Néprajzi múzeum
A múzeum történelmi tárgyak segítségével mutatja be a 19. és 20. század fordulójának vidéki életét. Az alapvető szükségletek kielégítéséhez szükséges tárgyakon túl szövőszékek, rokkák, lámpások és egyéb kiállítási darabok is megtekinthetőek. Az ifjú generáció számára ezek a tárgyak már ismeretlenek, ugyanakkor identitásunk kialakításának és gyökereink ismeretének fontos elemei.

Château Topoľčianky

Kistapolcsányi borüzem
A Château Topoľčianky borászat borkóstolókat kínál, amelyek még színesebbé tehetőek a bor és a hozzá fogyasztott ételek gondos összeválogatásával. A kínálatban hazai specialitások, valamint a közeli erdők vadhúsaiból készült kiváló ételek szerepelnek. Válasszon egyedi helyszínt továbbképzések, teambuilding vagy termékbemutató tartásához a Château Topoľčianky borászat rendhagyó környezetében.

Kínálatunk:

  • Modern, 80 fő befogadására alkalmas helyiségek
  • A borászat és a szőlőültetvények bemutatása
  • Széles borkínálat
  • Csúcsgasztronómia
  • Technikai felszereltség
  • Szállás
Hrad Hrušov

Mi tekinthető meg a közelben?

Hrussó várának romjai
A 13. században épített vár a Zsitva mentéről a Nyitra völgyébe vezető hegyi átkelő fölötti ellenőrzést biztosította. A vár jelentősége tovább nőtt a 14. században, mikor a közeli patakok bő hozamú aranylelőhelyének felfedezését követően uradalmi székhellyé vált. 1708-ban Hrussót (Hrušov) a császári hadak feldúlták és kifosztották. A vár azóta lakatlan.

Közvetlenül a vár területén hegyi kerékpárok kölcsönözhetőek, ahonnan 9 kilométeres túrát tehetnek Kistapolcsány községbe.

Pisztrángparadicsom
Az élményközpont mintegy 2 km-re Kistapolcsány község után található (Kicő- Skýcov irányában). A kellemes környezetben lehetőség van pisztránghorgászatra, a gyerekeket elsősorban a mini gazdasági udvar köti le.

Topolcianky

Bölénypark
Csak Szlovákiában láthatja az európai bölényt – Európa legnagyobb emlősét. Mintegy 10 km-re Kistapolcsánytól (Kislóc-Lovce irányában) fekszik az 1958 óta működő Bölénypark (Zubria zvernica). Küldetése a hegyi bölény megmentése volt, amelyből a park alapítása idején mindössze 150 példány élt az egész világon.
Nyitva naponta 9.00-től 15.00-ig, az etetések időpontja 9.00 és 14.00 óra.

Hol foglalhat szállást?

Château Topoľčianky

Élménytippek

Borokért Kistapolcsányba
A festői kastély megtekintése után a Château Topoľčianky borászatban gasztronómiai élmény vár minden látogatóra. Pezsgőnyitás szablyával, a pince és a borarchívum megtekintése válogatott borok és vadgulyás kóstolásával egybekötve. Igény szerint továbbá látogatható a szőlészet hivatásos szomeliér kíséretében. Szálláslehetőség közvetlenül Kistapolcsányban. Másnapi programként ajánljuk a hrussói várrom vagy a malonyai arborétum megtekintését.

Szőlőszüret a kistapolcsányi szőlészetben
Próbálta már valaha a szőlőszüretet egy igazi szőlészetben? Ha még nem, akkor Kistapolcsány a megfelelő hely az Ön számára. A szőlőszedésen kívül finom ebéddel és négyféle borminta (vak)kóstolásával várjuk. A program időtartama 4 óra.

További információkat és élményeket a oldalon talál.