Bakabánya (Pukanec) továbbviszi a borász- és kézműves város régi-újkori hagyományát. A helyi borászok és kézművesek szervezik a BORÁSZATI ÉS KÉZMŰVES VÁSÁRT, amely tavasszal, nyáron és kora ősszel minden hónapban megrendezésre kerül a falu történelmi központjában a városfalak, valamint további nemzeti kulturális műemlékek közelében.

Pukanec

A kézművesek gondos kiválasztás és ellenőrzés folyamatával kerülnek a vásárba, így Önhöz kizárólag a hagyományos szlovákiai, illetve a speciális bakabányai termékek juthatnak el.
A bakabányai bor történetéről és jelenéről a Bakabányai Szőlészek és Borászok Egyesületének Pincéjében lehet többet megtudni, amely az evangélikus templom mögött, a Bakabánya történetét bemutató kiállítóhely alatt található. A túra során lehetőség nyílik megkóstolni a Szlovákia legmagasabban fekvő szőlőültetvényeinek szőlőjéből készült borokat, meglátogatni az egyes dűlőket és a kőbe vájt hagyományos borospincéket. Az Egyesület pincéjében tájékozódhat arról, hogy éppen melyik pincék állnak nyitva. A nyitott pincéket térkép és a speciális jelölések alapján találhatja meg, útközben pedig nemcsak szőlőültetvényekben, hanem a több évszázados feketeeperfákban is gyönyörködhet.

A látogatók előtt nyitva áll a Bakabányai Történeti Kiállítás, ahol megismerkedhetnek a helyi iparosok történetével, egyben Samuel Šikeť-tyel bejárhatják az egész világot. Bakabánya községét és történelmét a számos tan- és turistaösvényen keresztül is megismerhetjük.

Pukanec

Tippek környékbeli kirándulásokhoz

Hozza ki a legtöbbet látogatásából, és fedezze fel Bakabánya tágabb környékét. Bakabánya félórányi autóútra fekszik Lévától (Levice) és a lévai vártól, a szomszédos Hontbagonya (Bohunice) falujában pedig egy vízimalom technikai műemléke található, ahol kiállítás mutatja be a hagyományos népi kultúrát és lakásviszonyokat. A közeli Báton (Bátovce) a délelőtti órákban a termelői piacot látogathatja meg a falu központjában, a történelmi téren található gazdasági udvarban. Ha az idő engedi, végigjárhatja a „királynők városa“ körül vezető tanösvényt.

Egész napos családi kirándulás tervezésére a Báti-katlan (Bátovská kotlina) is alkalmas. Reggel látogasson el a báti (Bátovce) termelői piacra, és biztosítsa be az élelmet egész napra. Tegyen egy sétát Bakabánya (Pukanec), Bát és Hontbesenyőd (Pečenice) tanösvényein, vagy tegyen kerékpártúrát Tolmácsról (Tlmače) Bakabányára. Hontbagonyán (Bohunice) látogassa meg a Vízimalmot. Délután pedig jöjjön Bakabányára egy pohár borra, a helyi „párance“ nevű specialitásra, kávéra vagy fagylaltra.