2022. május 1-től a Nyitra Megyei Turizmus Szövetség a Szent Cirill és Metód Európai Kulturális Út nemzeti koordinátora.

sv. Cyril a Metod

A Szt. Cirill és Metód Európai Kulturális Út 2021-ben került be az Európa Tanács 50 minősített kulturális útvonala közé, ezzel az Európa Tanács 43. minősített kulturális útvonalává lett. Egyben ez az első, az Európa Tanács által is elismert kulturális útvonal, amely a szláv kulturális örökséget mutatja be. A kulturális utat speciálisan jelölt lineáris útvonalak, valamint különböző helyszínek – műemlékek és intézmények – hálózata alkotja.

A kulturális- és zarándokút Európa kulturális és szellemi örökségének láthatóvá tételét célozza meg, Szt. Cirill és Metód 9. századi, Nagymorva Birodalomban végzett fontos missziójára utalva. Az út jelenvalóvá teszi és bemutatja a kölcsönös tiszteleten, tolerancián, a keresztény gyökereken, a különböző kultúrák és vallások közötti személyes kapcsolatokon alapuló értékeket.

Célja, hogy összekapcsolja azokat a helyeket, műemlékeket és intézményeket, amelyek Szt. Cirill és Metód hagyatékát képviselik. Az út összeköti ezen hagyomány követőit Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Olaszország, Bulgária és Görögország területén, akik láthatóvá teszik a szerzetesek életéhez és üzenetéhez kapcsolódó kulturális és szellemi örökséget (emlékművek, történetek és legendák).

Velehrad Nitra

A kulturális- és zarándokút kiépítése előnyös a turizmus és a térség gazdaságának fejlődése szempontjából, valamint hozzájárul Szt. Cirill és Metód kulturális és szellemi örökségének megőrzéséhez, a témához kapcsolódó oktatás és a keresztény hit megerősítéséhez Szlovákiában, egyben Európában is.

A Nyitra, kedves Nyitra (Nitra, milá Nitra) 2022-es évi ünnepség részeként a Szt. Cirill és Metód Európai Kulturális Út szervezésében nagy nyári zarándoklatra került sor a morvaországi Velehradból Nyitrára. A zarándokok 8 nap alatt több mint 210 km-t tettek meg gyalogosan Zlín, Trencsén és Nyitra megyén keresztül. Útjukat a nyitrai várban fejezték be éppen a Szt. Cirill és Metód Ünnepség keretén belül.

A Nyitra Megyei Turizmus Szövetség felvállalta, hogy ezt az útvonalat Szt. Cirill és Metód kulturális útvonalaként jelöli ki a zarándokok és a turisták számára.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A KULTURÁLIS ÚTRÓL
Sv. Cyril a Metod

Mire szolgálnak az Európa Tanács kulturális útjai?

Az Európa Tanács által 1987-ben elindított kulturális túraprogram egyedülálló tér- és időmetszetet kínál a látogatóknak a zarándoklaton (utazáson) keresztül. A kulturális útvonalak megismertetik az érdeklődőkkel Európa különböző országainak és népeinek sokszínű kulturális örökségét, valamint hozzájárulnak a közös, élő európai kulturális örökség és identitás építéséhez.

Az európai országok mindmáig élő helyi, sokszínű kultúráját az egyes tematikus utak a közös európai eszmék rendszerébe ágyazzák be, ezáltal megismételhetetlen kínálatot teremtve a turizmuson belül. Az Európa Tanács kulturális útjai gazdag lehetőséget kínálnak az új és kevésbé ismert európai úticélok felfedezésére, valamint láttatják a közös európai kulturális örökség elfeledett vagy rejtett aspektusait is. A kulturális útvonalak programjának 35 éves fennállása alatt az Európa Tanács mindeddig 50 kulturális útvonalat minősített.

Nézze meg alábbi videónkat: